Wegrijders Verkeersongeluk 2023 | Letselschade Test

Dagelijks 200 wegrijders na verkeersongeval

Geschreven op 17 augustus 2023

Het wordt steeds drukker op de weg. Door deze drukte komt het voor steeds vaker voor dat een ongeluk op de weg ontstaat, zoals een aanrijding. Wanneer zoiets gebeurt, kan dit vaak makkelijk worden opgelost door de opgelopen schade te verhalen bij de verzekering. Hiervoor moet echter wel een schadeformulier door beide partijen worden ingevuld. Dit gaat echter lastig wanneer iemand na het veroorzaken van een verkeersongeluk wegrijdt.

Zorgverzekeraars en politiecijfers

Negen mensen per uur rijden na het veroorzaken van een ongeluk met de auto weg. Hierbij kunt u denken aan een aanrijding met een andere verkeersdeelnemer of botsen tegen een geparkeerde auto. Wanneer iemand blik- of letselschade veroorzaakt, dient diegene zich altijd te melden bij de tegenpartij. Echter, het aantal mensen die ervandoor gaan neemt elk jaar toe. Zo is er een toename van 5.600 incidenten ten opzichte van 2021, wat een toename van 7,7 procent betreft.

Waarborgfonds

Een wegrijder ontloopt het betalen van de schade, waardoor geen aanspraak gemaakt kan worden op diens verzekering. In dat geval kan de getroffene aanspraak maken op het Waarborgfonds, welke betaald wordt door iedereen met een autoverzekering. Des te meer mensen wegrijden na een ongeluk, des te hoger de gezamenlijke autoverzekering zal zijn. Iedereen is dus de dupe van wegrijders. In totaal is er 68,1 miljoen euro uitgekeerd via het Waarborgfonds in 2022.

Gemeente met meeste wegrijders

De meeste wegrijders wonen in Utrecht, specifiek in Woerden. Van de 10.000 huishoudens rijden er 183 weg na het veroorzaken van een auto-ongeluk. Dinkelland Overijssel volgt echter snel met 176 wegrijders per 10.000 huishoudens. Het gemiddelde van heel Nederland is 97 wegrijders per 10.000 huishoudens, wat neerkomt op 0,97%.

Straffen na wegrijden

Het is wel degelijk illegaal om weg te rijden na het veroorzaken van een ongeluk. Het is wettelijk verplicht om ter plekke te wachten tot de politie er is. Op het doorrijden na een ongeluk staat zelfs een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en/of een geldboete van maximaal 8100 euro. Hierbij kan ook gekozen worden om het rijbewijs af te nemen. Deze straffen kunnen vervallen wanneer de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog meldt bij de politie.

Hulp bij letselschade door wegrijder

Bent u in een auto-ongeluk terecht gekomen en is de veroorzaker hiervan weggereden? Neem dan contact op met een van de letselschadespecialisten van Letselschade Test en verhaal uw letselschadevergoeding met onze hulp.

« Terug naar het nieuwsarchief