Letselschade Nieuws

Cijfers geweld tegen politie

Geschreven op 27 december 2013Cijfers geweld tegen politie | Bedrijfsongeval | Letselschade Test

In 2013 zijn er in totaal 4.757 aangiften gedaan van geweld tegen de politie. Dit, ten opzichte van 4.161 aangiften in 2012. Of er daadwerkelijk meer geweld is gepleegd tegen de politie is onduidelijk. De toename in het aantal aangiften komt namelijk zeer waarschijnlijk voort uit de landelijke campagne ‘Geweld tegen Hulpverleners’ die door de overheid is gevoerd. Wel zijn er verschillende factoren die het geweld tegen agenten doet stijgen. Gedacht kan worden aan warme zomerdagen, grote evenementen of de consumptie van alcohol op straat.

Verschillende soorten geweld

Intimidatie en lichamelijk geweld zijn de twee meest voorkomende vormen van geweld tegen medewerkers van de politie. De aangiften verschillen van ‘slechts’ verbaal geweld, tot worden bespuugd en zelfs doodsbedreigingen. Uit het rapport ‘Metamonitor Veilige Publieke Taak 2013’ blijkt dat 36% van alle hulpverleners dit jaar te maken heeft gehad met geweld. Van dit aantal was in veel gevallen sprake van opgelopen lichamelijk of geestelijk letsel.

Oplossingen voor geweld tegen politie

In het parlement wordt momenteel gediscussieerd over de manier waarop agenten hun werk op een meer veilige manier kunnen uitoefenen. Eén van de mogelijkheden is om agenten beter te trainen in methodieken waarop zij met geweld moeten omgaan. Vooral het verbeteren van hun technieken op het gebied van zelfverdediging zou kunnen bijdragen aan een afname van het aantal incidenten met letselschade tot gevolg. Van de 259 politieagenten die dit jaar slachtoffer zijn geworden van een geweldsdelict liepen twee agenten letsel op aan hun hals, werden drie agenten gestoken met een mes of ander scherp voorwerp en is één agent met zwaar lichamelijk letsel in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

Letselschadevergoeding of smartengeld

Geweld tegen politieagenten is een zeer kwalijke zaak. Zeer geregeld lopen de agenten letsel op als gevolg van het tegen hen uitgeoefende geweld. Dit toegebrachte lichamelijke of geestelijke letsel heeft grote gevolgen voor het plezier waarmee de agenten het politiewerk uitvoeren. Veel agenten zijn zich echter onvoldoende bewust van hun recht op een letselschadevergoeding als tegemoetkoming in het opgelopen letsel.

Met onze Online Letselschade Test kunt u binnen één minuut bepalen of u recht heeft op een letselschadevergoeding of smartengeld. Wilt u liever persoonlijk letselschade advies? Dan kunt u contact opnemen met Letselschade Test door te bellen met telefoonnummer 085-5006400 of door ons contactformulier in te vullen.

« Terug naar het nieuwsarchief