Letselschade Nieuws

Celstraf voor gebruik smartphone achter het stuur?

Geschreven op 13 oktober 2017Celstraf voor gebruik smartphone achter het stuur? | Letselschade Test

Als het aan Veilig Verkeer Nederland (VVN) ligt, dan gaat justitie het gebruik van de smartphone tijdens het rijden veel harder aanpakken. De strafmaat moet volgens VVN verhoogd worden, waarbij het zelfs mogelijk moet worden om rijdende smartphonegebruikers een celstraf op te leggen. Een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft inmiddels gereageerd met de melding dat er een wetsvoorstel in de maak is, waarin ook smartphonegebruik achter het stuur wordt meegenomen. In de laatste jaren nam het aantal verkeersongevallen met letsel sterk toe.

Roekeloos rijden krijgt nieuwe definitie

Volgens een ruwe schatting van VVN ontstaat ongeveer 25 procent van alle auto-ongelukken doordat automobilisten worden afgeleid door hun telefoon. Het is daarom niet verrassend dat het aantal ongelukken op hoofdwegen in de afgelopen jaren fors is toegenomen. Een zorgelijke ontwikkeling, die vraagt om een daadkrachtige aanpak. Het voornoemde wetsvoorstel is er daarom op gericht om het begrip ‘roekeloosheid’ opnieuw voor de wet te definiëren. Hierdoor moet het mogelijk worden om telefoongebruik tijdens het rijden net zo zwaar te straffen als ander roekeloos rijgedrag, zoals bijvoorbeeld dronken achter het stuur stappen.

Toename aantal verkeersongelukken zeer zorgelijk

In de afgelopen vier jaar zijn er veel meer verkeersincidenten gemeld, dan is de voorgaande periode. Bergers moesten maar liefst 27 procent vaker in actie komen om beschadigde auto’s af te slepen. Om het verband tussen smartphonegebruik in het verkeer en de toename van het aantal verkeersongevallen aan te tonen, doet het Ministerie van Infrastructuur en Milieu hier op dit moment onderzoek naar. De eerste resultaten tonen aan dat bijna de helft van de Nederlandse automobilisten zijn of haar smartphone ook tijdens het rijden gebruikt. Adequate wetgeving met betrekking tot dit onderwerp is daarom geen overbodige luxe.

Letselschade claimen na een verkeersongeval

Bent u buiten uw schuld om betrokken geraakt bij een verkeersongeval en heeft u hier letsel bij opgelopen? Dan kunt u een vergoeding claimen voor de bijbehorende letselschade. Om er zeker van te zijn dat u aan het eind van dit proces de maximaal haalbare schadevergoeding ontvangt, is het belangrijk dat u uw belangen laat behartigen door een letselschade specialist. De letselschadespecialisten van Letselschade Test kunnen u gratis bijstaan. Leg uw zaak daarom vandaag nog vrijblijvend aan ons voor.

« Terug naar het nieuwsarchief