Bijzonder veel verkeersongevallen op 30 km/h-wegen | Letselschade Test

Bijzonder veel verkeersongevallen op 30 km/h-wegen

Geschreven op 22 februari 2021

Uit onderzoek van Goudappel Coffeng (een Nederlands adviesbureau op gebied van verkeer en ruimte) blijkt dat er bijzonder veel verkeersongevallen plaatsvinden op wegen waar een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur geldt. Vooral fietsers zijn vaak het slachtoffer van een aanrijding. In het onderzoek is onder andere gekeken naar wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe dit probleem op te lossen is.

Oorzaak van de verkeersongevallen

Een mogelijke verklaring voor de hoeveelheid verkeersongevallen, is dat automobilisten hun snelheid onderschatten. Zo is er bij 19 drukke 30 km/h-wegen gebleken dat er een gemiddelde snelheid van 35 kilometer per uur werd gereden. Ook grijze wegen (wegen waarbij onduidelijk is in welke wegcategorie ze precies behoren) spelen een rol in de hoeveelheid verkeersongevallen. Een voorbeeld hiervan zijn gebieden waar voorheen 50 kilometer per uur mocht worden gereden, maar waar nu nog maar 30 kilometer per uur is toegestaan. Vaak is er geen fietspad aanwezig en zijn deze wegen heel breed, waardoor er regelmatig te hard wordt gereden.

165 miljoen euro voor minder ongevallen in het verkeer

De meeste ongevallen vinden plaats bij zebrapaden. Een verkeersdrempel vlak voor een zebrapad kan het aantal verkeersongevallen laten dalen, aangezien het ervoor zorgt dat een auto moet afremmen. Dit soort aanpassingen aan de wegen kunnen worden gerealiseerd met de 165 miljoen euro die in december 2020 beschikbaar is gesteld door minister Cora van Nieuwenhuizen. Daarnaast kunnen onder andere de aanleg van klinkerwegen en bredere fietsstroken er ook voor zorgen dat de verkeersveiligheid op deze 30 km/h-wegen aanzienlijk zal verbeteren.

Doe de Letselschade Test

Bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval? Doe dan de Letselschade Test. Hier ziet u binnen enkele ogenblikken of u recht heeft op een letselschadevergoeding. Daarnaast is het mogelijk om uw zaak vrijblijvend voor te leggen aan de aangesloten specialisten van Letselschade Test. Dit kunt u doen door ons online contactformulier in te vullen of door te bellen naar 085 – 500 6400. Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk voorzien van een passend eerste advies.

« Terug naar het nieuwsarchief