Bestelbus twee keer zo vaak betrokken bij een ongeluk | Letselschade Test

Bestelbus twee keer zo vaak betrokken bij een ongeluk

Geschreven op 18 september 2023

Er rijden ongeveer 8,9 miljoen personenauto’s rond in Nederland. Hiervan bestaat ongeveer 1 miljoen uit bestelbussen. Deze busjes raken twee keer zo vaak betrokken bij een ongeluk. Sterker nog, vaak zijn ze de veroorzaker van het ongeluk. Dit ligt uiteraard niet aan de busjes zelf, maar aan de bestuurders. Maar waarom raken deze bestelbussen vaker betrokken bij een ongeluk?

Rijgedrag bestelbussen

De busjes zelf zijn uiteraard net zo veilig, of misschien wel veiliger dan een personenauto, en zouden onder normale omstandigheden niet meer ongelukken moeten veroorzaken dan andere auto’s. Het rijgedrag van de bestuurders van bestelbussen, wat vaak slordig of zelfs gevaarlijk te noemen is, kan dan ook worden aangewezen als reden. Maar wat zorgt voor deze nalatigheid van de bestuurders?

De bestuurders van een bestelbusje zijn vaak werknemers of zzp’ers die aan het werk zijn. Hierdoor hebben zij meestal haast waardoor ze gevaarlijke capriolen uithalen zoals veel te hard rijden, onterecht voorrang nemen of inhalen waar dat eigenlijk niet kan. Naast de ‘haast’ is er ook een argument te benoemen dat de bestuurder vaak niet de eigenaar van de bestelbus is, waardoor iemand ook losser kan zijn in het rijgedrag.

Weinig tot geen maatregelen

Er worden helaas weinig tot geen maatregelen genomen om dit probleem tegen te gaan. Zo zou zowel de overheid als de werkgever actie moeten ondernemen, echter is hier nog geen teken van.

Hulp van LetselPro bij aanrijding door bestelbus

Gevaarlijk rijden met een bestelbus kan verschillende gevolgen hebben, zoals een kop-staart botsing, het aanrijden van een fietser of andere verkeersongevallen waarbij letselschade opgelopen kan worden, of zelfs erger. Wanneer u letselschade oploopt als gevolg van een verkeersongeval door bestelbus, kunt u contact opnemen met de juristen van Letselschade-Test. Zij helpen u kosteloos met het verhalen van een letselschadevergoeding.

« Terug naar het nieuwsarchief