Letselschade Nieuws

Bellen en appen op de fiets blijft toegestaan

Geschreven op 20 mei 2015Bellen en appen op de fiets blijft toegestaan | Letselschade Test

Minister Schulz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) ziet niets in een verbod op het gebruik van de mobiele telefoon voor fietsers. Eerder deed zij op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek naar de internationale ervaringen met het handhaven van een dergelijk verbod. In Denemarken en verschillende Zuid-Europese landen is het immers al langere tijd verboden om te bellen en appen tijdens het fietsen. Volgens de minister wordt een dergelijk verbod in de praktijk echter amper gehandhaafd, omdat de regels moeilijk te controleren zijn.

Bellende fietsers vaker betrokken bij verkeersongevallen met letsel

Uit diverse onderzoeken van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), blijkt dat bellende fietsers vaker betrokken zijn bij verkeersongevallen met letsel tot gevolg. Tussen de 3 en 4 procent van alle fietsongevallen met letsel ging namelijk het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets aan vooraf. SWOV becijfert dat de kans op een fietsongeval 40% hoger is bij iemand die elke fietsrit zijn of haar telefoon gebruikt, ten opzichte van iemand die dit nooit doet.

Wegenverkeerswet bepalend bij gevaarlijk gedrag op de fiets

In andere landen met een hoge fietsdichtheid wordt niet op het gebruik van de mobiele telefoon door fietsers gecontroleerd. Zo blijkt uit een onderzoek van de Duitse politie dat een telefoonverbod voor fietsers lastig te handhaven is. Dit, omdat het lastig blijkt om fietsers op heterdaad te betrappen. Minister Schulz pleit daarom voor positieve gedragsverandering in plaats van een verbod. Wanneer een bellende fietser het toch te bont maakt en gevaarlijk weggedrag vertoont, dan kan dit volgens de minister bestraft worden onder de wegenverkeerswet. In de praktijk gebeurt dit echter zelden.

Letselschadevergoeding na verkeersongeval met letsel

De letselschadespecialisten die zijn aangesloten bij Letselschade Test kunnen u helpen met het verkrijgen van een letselschadevergoeding nadat u letsel heeft opgelopen bij een verkeersongeval. Wanneer u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, het ongeval niet uw schuld was en u letselschade ondervindt, dan heeft u recht op een dergelijke vergoeding.

Onze letselschadespecialisten kunnen u helpen bij het doorlopen van het proces dat benodigd is om een letselschadevergoeding te verkrijgen. Zij zijn op de hoogte van de laatste actualiteiten en zorgen er daarmee voor dat u bijvoorbeeld nooit akkoord gaat met een te laag bedrag. Benieuwd of u recht heeft op een letselschadevergoeding? Doe dan snel onze vrijblijvende Letselschade Test.

« Terug naar het nieuwsarchief