Letselschade Nieuws

Autonome voertuigen in Nederland

Geschreven op 12 februari 2015Autonome voertuigen in Nederland | Letselschade Test

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat negen van de tien verkeersongevallen voortkomt uit menselijk falen. Op dit gebied zouden autonome (zelfrijdende) voertuigen kunnen zorgen voor een verbetering. Dit zou veel levens en letselschade kunnen voorkomen. Voor veel mensen misschien nog ondenkbaar, maar het lijkt er echt van te gaan komen. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu stemde onlangs in met aanpassing van de regels, om zo grootschalige testen met autonome voertuigen in Nederland mogelijk te maken.

Nederland testland voor zelfrijdende voertuigen

Door de wetgeving aan te passen wil minister Schultz van Haegen van Nederland een interessant land maken voor het uitrollen van grootschalige testen met zelfrijdende auto’s en vrachtwagens. Naast de bevorderende regelgeving zijn in Nederland alle andere factoren aanwezig om deze testen te faciliteren. Zo beschikt Nederland bijvoorbeeld over een zeer geschikte infrastructuur en is de benodigde kennis aanwezig binnen verschillende kennisinstellingen in de automotive sector. Door Nederland als testland neer te zetten tracht minister Schultz van Haegen om met Nederland een voortrekkersrol te bemachtigen op het gebied van autonome voertuigen.

Verkeersongevallen met zelfrijdende auto’s

Tot op heden is het alleen toegestaan om met een zelfrijdende auto of vrachtwagen de openbare weg op te gaan wanneer er een bestuurder in kan grijpen. Volledig autonome voertuigen waarbij er geen bestuurder is die in kan grijpen, zijn (nog) niet toegestaan op de Nederlandse wegen. Dit, vanwege het feit dat bij een eventueel verkeersongeval de aansprakelijkheid moeilijk kan worden achterhaald. Er bestaat immers geen bestuurder. Voordat er met volledig autonome voertuigen gereden mag worden, zijn er nog een aantal juridische problemen op te lossen.

Een van de oplossingen voor dit vraagstuk, is er een uit de luchtvaart; de zwarte doos. Door elk voertuig uit te rusten met een zwarte doos kan er precies worden achterhaald wie er schuld heeft aan het verkeersongeval.

Letselschade voorkomen met zelfrijdende auto’s

Letselschade Test juicht de ontwikkelingen omtrent zelfrijdende auto’s en vrachtwagens toe! Wij denken namelijk dat zelfrijdende voertuigen veel verkeersongevallen kunnen voorkomen. In Nederland gebeuren er nog steeds te veel verkeersongevallen met letselschade of een dodelijke afloop als gevolg.

Deze ontwikkeling zal echter nog wel even op zich laten wachten, maar het begin is er! Mocht u onverhoopt betrokken raken bij een verkeersongeval en hierbij letsel oplopen, dan kunt u altijd volledig kosteloos terecht bij Letselschade Test voor persoonlijk advies. Wij bekijken gratis uw kans op een schadevergoeding en zullen u, indien gewenst, in contact brengen met een letselschadespecialist.

Om contact met ons op te nemen kunt u telefonisch contact opnemen via ons telefoonnummer: 085 – 500 6400.

« Terug naar het nieuwsarchief