Letselschade Nieuws

Asbest schadevergoeding

Geschreven op 26 januari 2016Asbest schadevergoeding claimen | Letselschade Test

De gevaren van asbest zijn tegenwoordig in een groot deel van de wereld redelijk bekend. Totdat de gevaren bekend werden, werd in de bouwsector excessief gebruik gemaakt van dit materiaal in de daken van gebouwen. De toename van het aantal mensen dat borstvlies- of longvlieskanker oploopt in de Westerse wereld. is dan ook niet gek.

In Groot-Brittannië kwam onlangs uit een onderzoek naar voren dat het aantal sterfgevallen door deze vormen van kanker met maar liefst 73% is toegenomen in de afgelopen vijf jaar. In bijna alle gevallen wordt longvlies- en borstvlieskanker veroorzaakt door blootstelling aan asbest.

Verbod op asbestdaken

Om het aantal gevallen van asbestkanker tegen te gaan, heeft de overheid besloten om vanaf 2024 asbest in daken te verbieden. Zodoende moet iedereen voor 2024 zorgen dat er geen asbest meer zit verwerkt in het dak. Ruim 85% van het oppervlakte aan asbestdaken bestaat uit daken van bedrijfsgebouwen. Veel bedrijven zouden er dus goed aan doen om te controleren of het dak van hun bedrijfsgebouw asbest bevat. Niet alleen omdat dit verboden wordt, maar ook vanwege de gezondheidsrisico’s voor werknemers en klanten. Om bedrijven te stimuleren om asbest te laten verwijderen, heeft de overheid voor 2016 tien miljoen euro ter beschikking gesteld aan subsidie.

Werken met asbest

De gezondheidsrisico’s zijn enorm groot bij het werken met asbest. Gelukkig is het al vanaf 1993 verboden om asbest te gebruiken. Toch zijn de risico’s daarmee niet verdwenen. Zoals hierboven al beschreven, zijn er vele daken van onder andere bedrijfsgebouwen die asbest bevatten. Wanneer deze daken beschadigd raken, komen er gevaarlijke asbestvezels in de lucht vrij. Het inademen van deze vezels is enorm schadelijk en veroorzaakt diverse vormen van kanker, stoflongen (asbestose) en verscheidene andere ziekten. Vaak komen de gevolgen van asbest pas jaren later aan het licht. Zo wordt longkanker vaak pas na 10 jaar ontdekt, terwijl borstvlies- en longvlieskanker doorgaans pas na 30 jaar aan het licht komt.

Asbest advocaat

Naar verwachting zal het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van asbest in 2017 het hoogst zijn. Volgend jaar zullen er om en nabij de 500 mensen overlijden aan asbestkanker of een andere asbestziekte. In veel gevallen is de (ex-)werkgever aansprakelijk voor het letsel dat is ontstaan door de asbest. Wij kunnen u kosteloos bijstaan om uw werkgever aansprakelijk te stellen voor uw letselschade.

Asbest vergoeding claimen

Heeft u in het verleden gewerkt met asbest en heeft u een ziekte opgelopen die hier het gevolg van is? Wij helpen u gratis bij het claimen van de schadevergoeding. Hierbij zullen wij u zoveel mogelijk zorgen uit handen nemen. U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met ons voor advies. Maak hiervoor gebruik van ons contactformulier of bel ons op het telefoonnummer 085 – 500 6400.

« Terug naar het nieuwsarchief