Letselschade Nieuws

Appen op de fiets verboden

Geschreven op 21 december 2016Appen op de fiets verboden | Letselschade Test

Facebooken, appen, smsen en bellen op de fiets kan binnenkort wel eens verboden worden. Tot op heden is het ‘gewoon’ toegestaan om op de fiets intensief gebruik te maken van de smartphone. Wat niet is toegestaan is dat de fietser hierdoor niet meer op de weg let en gevaarlijke situaties in het verkeer veroorzaakt.

Wie in een drukke stad om zich heen kijkt ziet het overal; bellende en appende fietsers die weinig oog hebben voor het overige verkeer. Zeker niet verstandig, want als fietser behoor je tot een zeer kwetsbare groep in het verkeer.

Verbod op gebruik telefoon in het verkeer

Het is algemeen bekend dat bestuurders van gemotoriseerde voertuigen geen gebruik mogen maken van de telefoon. Verkeersminister Schultz van Haegen is op dit moment bezig om dit ook te verbieden voor fietsers. In onze ogen is dit iets wat al veel eerder verboden had moeten worden. Dit had vele slachtoffers van verkeersongevallen een hoop ellende bespaart.

Wanneer we kijken naar de cijfers dan valt op dat vooral jeugdigen (12 – 24 jaar) onverantwoord gebruikmaken van de telefoon op de fiets. Van alle ongevallen waarbij een fietser van 12 tot 24 jaar is betrokken, speelde bij ongeveer 20 procent de telefoon een rol.

Het beoogde verbod gaat verder dan alleen het verbieden van het vasthouden van de telefoon. Dit zou namelijk eenvoudig omzeild kunnen worden door gebruik te maken van een telefoonhouder aan het stuur. Volgens experts zit namelijk het grootste gevaar juist in het bedienen van de telefoon. Immers is de aandacht dan volledig op de telefoon gericht, in plaats van op het verkeer. Het verbod zou dan ook zijn op het vasthouden én bedienen van de telefoon.

Aantal verkeersgewonden blijft stijgen

Waaruit des te meer blijkt dat het tijd is dat er daadkrachtig moet worden opgetreden omwille van de verkeersveiligheid, is het feit dat het aantal verkeersgewonden al sinds 2007 stijgt. Onlangs werden er cijfers bekendgemaakt van het aantal verkeersgewonden in 2015. In totaal raakten er 21.300 mensen gewond na een verkeersongeval. Dit aantal ligt drie procent hoger dan het aantal gewonden in 2014.

Hulp na een fietsongeluk

Bent u als fietser aangereden en heeft u daarbij letsel opgelopen? Dan helpen wij u kosteloos om uw schade te verhalen op de aansprakelijke partij. Leg uw zaak vrijblijvend voor aan één van onze specialisten. Zij staan voor u klaar om u van een eerste advies te voorzien. U kunt contact met ons opnemen via het telefoonnummer 085 – 500 6400 of stuur een online contactformulier in.

« Terug naar het nieuwsarchief