Agrarische en groene sector gaat voor minder bedrijfsongevallen | Letselschade Test

Agrarische en groene sector gaat voor minder bedrijfsongevallen

Geschreven op 29 juni 2018

Tien partijen zetten zich in om het aantal ongevallen in de agrarische en groene sector te verminderen. Nevedi, Nijhof-Wassink, LTO Nederland, Cumela Nederland, Branchevereniging VHG, FNV, CNV Vakmensen, VBNE, Fedecom en Stigas hebben daarom hun handtekening onder het actieplan ‘Zero Accidents in 2020’ gezet, met als doel: nul dodelijke ongevallen op het werk bij agrarische en groene bedrijven.

Ongevallen op het werk

Er gebeuren nog te veel ongevallen in de agrarische en groene sector. Zo vonden er in de laatste tien jaar gemiddeld zestien ongevallen met een dodelijke afloop per jaar plaats.

De meest voorkomende ongelukken van 2008 t/m 2017 als percentage van het totaal aantal ongevallen:

  1. Rijdende machine (overreden worden/ kantelen): 42,5 %
  2. Vallende voorwerpen: 11,8 %
  3. Omgaan met dieren: 11,1 %
  4. Vallen van hoogte: 10,5 %
  5. Bekneld raken: 9,8 %
  6. Overige: 9,2 %
  7. Bedwelming door mestgassen: 5,2 %

Actieplan nul dodelijke bedrijfsongevallen agrarische sector

Volgens de partijen is elk ongeval er één te veel en moet het aantal ongevallen echt teruggedrongen worden. Daarom zetten zij hun handtekening onder het meerjarige actieplan ‘Zero Accidents in 2020’, een actieplan dat is gestart door de Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren (Stigas). Het initiatief wordt daarnaast ondersteund door het RIVM en de Inspectie SZW.

In ‘Zero Accidents in 2020’ is opgenomen welke stappen zullen worden gezet om de veiligheid binnen de agrarische en groene bedrijven te verbeteren. Zo zullen de partijen samenwerken en een cultuur creëren waarbinnen veilig werken voorop staat. Ook zullen zij werkgevers en werknemers ondersteunen met advies en voorlichting én zullen zij samenwerken met bedrijven aan technische oplossingen om de veiligheid te verbeteren. Daarnaast zal het melden van ongevallen gestimuleerd moeten worden.

Naast dit actieplan is Stigas dit jaar van start gegaan met een ESF-project, waarbij de focus ligt op veilig, gezond en met plezier werken tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Hierbij biedt Sigas werkgevers en werknemers ondersteuning om deze duurzame manier van werken door te voeren. Een belangrijk onderdeel hiervan is veilig werken.

Slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval?

Bedrijfsongevallen liggen in elke sector op de loer. Bent u betrokken geraakt bij een bedrijfsongeval en heeft u hierbij letselschade opgelopen? Dan is het verstandig dat u een letselschadespecialist inschakelt. De specialisten van Letselschade Test hebben jarenlange ervaring met letselschadezaken en kunnen u altijd van passend advies voorzien. Onze juridische hulp is daarbij voor u altijd gratis. Neem vandaag nog contact met ons op en leg uw zaak vrijblijvend aan ons voor.

« Terug naar het nieuwsarchief