Actie om ongevallen door spookrijders te reduceren | Letselschade Test

Actie om ongevallen door spookrijders te reduceren

Geschreven op 9 april 2021

Spookrijden is wereldwijd een veelvoorkomend en ernstig probleem. Er is sprake van een spookrijder wanneer een bestuurder van een motorvoertuig gebruikmaakt van de verkeerde weghelft en hierdoor tegen het verkeer inrijdt. Alleen al in Europa vinden er jaarlijks ongeveer 4.500 ongevallen plaats als gevolg van spookrijden. Ondanks dat deze ongevallen voor slechts een klein deel van alle letselongevallen in het verkeer zorgen, zijn ze wel de oorzaak van bijna een derde van het totale aantal verkeersdoden.

Ernstige verkeersongeval na spookrijden

In 2017 kwamen een 22-jarige vrouw en een 26-jarige man om nadat de man op de verkeerde weghelft reed en frontaal op de vrouw botste. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) had de man zich vergist vanwege een onoverzichtelijke afrit. Om dit soort ongevallen te verminderen, adviseerde de OVV dat er meer samenwerking plaats moest gaan vinden tussen instanties zoals Rijkswaterstaat en justitie. Daarnaast zou er meer bevoegdheid moeten komen voor onderzoek.

Maatregelen om spookrijden te verminderen

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stappen zal gaan nemen om het aantal spookrijders te verminderen. Zo zullen onoverzichtelijke op- en afritten verschillende aanpassingen krijgen. Hierbij kunt u denken aan zaken zoals de bebording die kan worden vervangen door grotere exemplaren om te zorgen dat ze meer aandacht zullen trekken. Daarnaast zal er ook een proef worden gestart waarbij bestuurders sneller worden gewaarschuwd voor spookrijders in de hoop het aantal ongevallen te verminderen.

Letselschade na een verkeersongeval

Heeft u buiten uw schuld om letselschade opgelopen door een verkeersongeval? Dan kunt u een letselschadevergoeding claimen. Om een directe indicatie van uw kansen te ontvangen met betrekking tot deze claim, kunt u onze korte Letselschade Test doen. Indien u graag een vrijblijvend advies wilt ontvangen kunt u uiteraard ook direct contact met ons opnemen. Bel hiervoor naar 085 – 500 6400 of vul ons online contactformulier in. Onze specialisten zullen u dan voorzien van een kosteloos letselschade advies.

« Terug naar het nieuwsarchief