Aantal fietsongelukken in Nederland schokkend hoog

Geschreven op 21 september 2021

Als grootste fietsland ter wereld en met het meest fijnmazige Europese fietsnetwerk zouden fietsongelukken in Nederland een uitzondering op de regel moeten zijn. Toch komen fietsongevallen geregeld voor. Sterker nog, door vergrijzing en de toename van het fietsgebruik in steden is het aantal fietsongelukken flink toegenomen. Gewonde fietsers maken inmiddels twee derde van het totale aantal verkeersslachtoffers uit en uit recent onderzoek blijkt dat het aantal fietsongelukken in 2019 schokkend hoog is.

50.000 fietsers ernstig gewond in 2019

Uit onderzoek door VeiligheidNL blijkt dat het aantal fietsongelukken in 2019 drie keer zo hoog is als in eerste instantie werd gedacht: maar liefst 50.000 fietsers raakten ernstig gewond. Deze discrepantie is het gevolg van verschillende telmethodes. In de tot nu toe gebruikte methode werd voornamelijk gekeken naar data van de politie, die slechts bij ernstige verkeersongevallen aanwezig is. In de nieuwe methode, gebruikt door VeiligheidNL en inmiddels toegepast door Friesland en Utrecht, worden tevens gegevens van de spoedeisende hulp en ambulancediensten meegeteld. Als gevolg daarvan blijkt het aantal fietsongelukken in 2019 drie keer zo hoog te liggen, en in de provincie Friesland zelfs acht keer zo hoog. Het ministerie is hierdoor van plan een registratie van fietsongevallen door ambulancediensten landelijk in te voeren.

Letselschadevergoeding bij een fietsongeluk

Wanneer u als slachtoffer van een fietsongeluk letselschade heeft opgelopen, heeft u in de meeste gevallen recht op een letselschadevergoeding. Indien het fietsongeluk bijvoorbeeld is veroorzaakt door een aanrijding met een auto, wordt u als fietser extra beschermd door de wet. Het is in zo’n geval namelijk niet eenvoudig voor de autobestuurder om zich op overmacht te beroepen. Bovendien zult u, als u als fietser medeverantwoordelijk bent voor het ongeluk, in de meeste gevallen toch recht hebben op een vergoeding van minstens 50 procent van de door u geleden schade. Ten slotte kunt u als fietser letselschade oplopen als gevolg van een fietsongeluk met een andere fietser of voetganger. Ook in deze gevallen is het, indien het ongeluk buiten uw schuld om is veroorzaakt, mogelijk een letselschadevergoeding te claimen.

Bij deze letselschadevergoeding worden zowel materiële als immateriële kosten meegewogen. U kunt bijvoorbeeld denken aan het gebrek aan inkomen als gevolg van het niet kunnen werken, medische kosten, huishoudelijke hulp door familie, studievertraging en smartengeld. Hierbij is de hoogte van de schadevergoeding geheel afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval. Belangrijk is dat u zich hierin goed laat adviseren, en dat u niet te overhaast akkoord gaat met een aanbod van een verzekeraar. De bij ons aangesloten letselschadespecialisten willen u hierin uiteraard van harte assisteren.

Onze letselschade test

Bent u slachtoffer geworden van een fietsongeluk en wilt u weten of u recht heeft op een vergoeding voor uw letselschade? Met onze letselschade test is het eenvoudig om te checken of u gerechtigd bent tot een schadevergoeding. U kunt bovendien onze bedrag test invullen om een inschatting van de hoogte van de schadevergoeding te krijgen. Ten slotte kunt u bij ons uiteraard terecht voor een kosteloos en vrijblijvend advies van een van de bij ons aangesloten letselschadespecialisten. U kunt hiervoor contact met ons opnemen door te bellen naar 085 – 500 6400 of door ons contactformulier in te vullen.

« Terug naar het nieuwsarchief