Letselschade Nieuws

Aansprakelijkheid dieren

Geschreven op 16 december 2014Aansprakelijkheid dieren | Letselschade Test

Onlangs heeft een hond in Hoofddorp flinke letselschade veroorzaakt door 3 personen te bijten. De eigenaresse van de hond, haar 13-jarige zoon en iemand die op bezoek was in hun huis liepen letsel op door de hond. Het voorval gebeurde nadat de eigenaresse haar twee ruziënde honden uit elkaar wilde houden. Aansprakelijkheid bij letsel door dieren ligt uiteraard bij de eigenaar. Echter zitten er wel een aantal voorwaarden aan voordat er letselschade geclaimd kan worden. Letselschade Test legt uit wat de regelgeving is bij letsel door dieren.

Schade door dieren

Uit onderzoek van Stichting Consument en Veiligheid blijkt dat de 3 genoemde slachtoffers zeker niet de enige zijn die letsel oplopen door dieren. Jaarlijks komen er in Nederland gemiddeld 8.100 slachtoffers op de spoedeisende hulp ten gevolge van een hondenbeet. Maar niet alleen honden zorgen voor slachtoffers. Zo zorgen katten die de straat oversteken ook geregeld voor ongevallen, doordat automobilisten plotselinge en gevaarlijke manoeuvres uithalen om de overstekende kat te ontwijken.

Aansprakelijkheid dieren

De aansprakelijkheid voor letsel dat is toegebracht door een dier is op basis van risicoaansprakelijkheid te verhalen op de eigenaar van het dier. Dit betekent dat eigenaresse in het eerder genoemde voorval aansprakelijk is voor de gedragingen van haar hond. Zelfs als zij niet in het huis aanwezig was geweest. Alleen wanneer het dier de opdracht had gekregen van de eigenaresse om anderen aan te vallen, was zij direct aansprakelijk geweest.

Bij weggelopen dieren geldt de regel dat deze na een bepaalde tijd als verwilderd worden aangemerkt en dat de eigenaar in dat geval niet meer aansprakelijk kan worden gesteld. Daarnaast is de eigenaar alleen aansprakelijk voor de schade die direct is toegebracht door het dier. Bij het eerder genoemde voorbeeld van overstekende katten die zorgen voor verkeersongevallen, zou de eigenaar dus niet aansprakelijk voor zijn.

Heeft u letsel opgelopen door toedoen van een dier? Dan bestaat de kans dat u de eigenaar aansprakelijk kan stellen voor de geleden schade. Neem nu gratis en vrijblijvend contact met ons op. Wij voorzien u van advies en brengen u, indien gewenst, in contact met een specialist in het vakgebied van uw specifieke zaak.

« Terug naar het nieuwsarchief