Aangereden op wintersport, wat nu? Hulp door Letselschade Test

Aangereden op wintersport, wat nu?

Geschreven op 17 januari 2022

Iedereen die ondanks alle coronamaatregelen op wintersport kan gaan, wil natuurlijk zo vaak mogelijk de berg af. Heerlijk genieten van de verse sneeuw en als het mee zit ook nog eens van de stralende zon. Met als kers op de taart een goede après-ski. Het zou uiterst zonde zijn als die pret wordt verstoord door een botsing op de piste met alle gevolgen van dien. Helaas kan dit niet altijd voorkomen worden, zeker niet wanneer iedereen na een bezoek aan de piste naar beneden wil knallen en in alle enthousiasme de regels niet worden toegepast. Maar wat als u dan door het toedoen van een ander in de kreukels raakt, kunt u dan een schadevergoeding claimen bij het oplopen van letselschade? In dit artikel leggen wij dat voor u uit.

Beter voorkomen dan genezen

Om feilloos de piste af te skiën en weer heelhuids met z’n allen bij de lift aan te komen, zijn er diverse richtlijnen en regels waaraan iedereen zich moet houden. Dit is samen te vatten in 10 “Wintersportgeboden”.

  1. Hoe vanzelfsprekend ook, maar toch: Hou rekening met andere pistegebruikers! Uw gedrag mag geen gevaarlijke situatie vormen voor anderen.
  2. Pas uw snelheid aan naar uw vaardigheid en de omstandigheden. Let daarbij op de kwaliteit van de sneeuw en de weersomstandigheden. Bij een goed geprepareerd pak sneeuw, maakt u sneller vaart dan bij losse poederige sneeuw. Daarnaast moet u zich aanpassen aan de drukte. Wanneer er meerder pistegebruikers op dezelfde helling bezig zijn, dan past u de snelheid aan naar die van uw voorgangers totdat u op een overzichtelijke plek elkaar kan passeren zonder dat de ander daarvoor moet uitwijken.
  3. U dient dus een veilig spoor te kiezen waarmee u andere pistegebruikers niet tot last bent en uzelf op een veilige manier naar beneden kunt manoeuvreren.
  4. U mag links en rechts inhalen, als u maar genoeg afstand bewaart en niemand ermee hindert. Degene die bijvoorbeeld verderop naast u skiet, moet door kunnen blijven skiën in de lijn die men aanhoudt.
  5. Op een piste mag u invoegen zodra de piste dit toelaat, dit betekent dat u in de gaten moet houden of er geen skiërs aankomen die zouden moeten remmen zodra u de piste betreed.
  6. Het stilstaan op de piste moet u zoveel mogelijk vermijden. Indien u stil wilt staan, dan doet u dit aan de zijkant of bij een punt dat is gemarkeerd met vlaggen of andere markeringen die de doorgang versperren.
  7. De zijkant van de piste gebruikt u dus ook bij het omhoog of naar beneden lopen, lopen doet u nooit midden op de piste.
  8. U volgt te allen tijde de pisteborden en markeringen. Uw eigen route bepalen is voor uw eigen risico en wordt sterk afgeraden.
  9. Hulp dient u te verlenen wanneer u getuige bent van een ongeluk.
  10. Uw legitimatie moet u altijd bij de hand hebben.

De pisteregels zijn door de Fédération Internationale de Ski opgesteld. Uiteraard gelden deze regels niet alleen voor skiërs, maar ook zeker voor snowboarders en alle andere pistegebruikers. Wanneer u zich hier niet aan houdt, kunt u strafrechtelijk worden vervolgd zodra u door het roekeloze gedrag een ongeval heeft veroorzaakt. Andersom geldt dan ook wanneer een andere pistegebruiker de regels overtreedt en u aanrijdt, diegene aansprakelijk is voor de letselschade.

Welk recht van toepassing wanneer u bent aangereden op wintersport?

Voor de wintersport vertrekken we altijd massaal naar het buitenland zoals Frankrijk en Oostenrijk. Wanneer u daar betrokken raakt bij een ski-ongeval geldt vanzelfsprekend het recht van het desbetreffende land, maar wanneer de aanrijding is veroorzaakt door een pistegebruiker die ten tijde van het ongeval in Nederland woont, geldt in de meeste gevallen het Nederlandse recht! Hierdoor kunt u de persoon in kwestie aansprakelijk stellen op basis van het Nederlands rechtssysteem.

Hoe wintersport letselschade verhalen?

Mocht u onverhoopt slachtoffer zijn geworden van een aanrijding of een ander ongeval door het toedoen van een ander, let er dan op dat u direct de gegevens van de aansprakelijke partij noteert. Hierbij moet u de exacte locatie op de piste proberen te vermelden. Kijk hiervoor naar referentiepunten zoals het nummer van de paal die de skilift ondersteunt. Verzamel vervolgens verklaringen van getuigen die het ongeluk hebben zien gebeuren. Dit alles vult u aan met foto’s van uw letsel en eventueel de schade aan uw apparatuur. Zodra dit is voltooid gaat u zo spoedig mogelijk naar een arts om uw letsel vast te stellen. Alle rekeningen van de controles en medicijnen dient u te bewaren. Bij thuiskomst is het vervolgens van belang om zo snel mogelijk contact op te nemen met Letselschade Test. Dan zal een team aan letselschadespecialisten voor u klaar staan om alle kosten te verhalen op de tegenpartij.

Letselschade test wintersport

Doe de letselschade test om direct te achterhalen of u recht heeft op een letselschadevergoeding. Met deze online tool ontvangt u een indicatie van de kans dat u recht heeft een op een schadevergoeding. Met de Bedrag Test krijgt u een indicatie van de hoogte van de letselschadevergoeding. Benieuwd waar u exact aanspraak op kunt maken? Voor vragen over de uitslag en vrijblijvend advies kunt u altijd contact met ons opnemen via 085 – 500 6400 of het online contactformulier.

« Terug naar het nieuwsarchief