Aangereden als voetganger; wat nu? | Letselschade-test

Aangereden als voetganger; wat nu?

Geschreven op 30 maart 2023

We wandelen een hoop als Nederlanders. Cijfers van ‘Wandelnet’ geven aan dat 2 op de 3 (65%) Nederlanders wandelt voor het plezier. Een gemiddelde wandeling hierbij is 7 kilometer lang. Dit is natuurlijk erg gezond voor ons, maar er gebeuren helaas ook ongelukken. Zo komt het nogal vaak voor dat een wandelaar, aldus voetganger wordt aangereden door een motorvoertuig. Hierbij kan flink letsel worden opgelopen. Maar wat te doen als u bent aangereden als voetganger? In dit artikel helpen we u hiermee verder.

Buiten schuld om aangereden als voetganger

U kunt zelf nog zo voorzichtig zijn, een ongeluk kan nog steeds gebeuren door het toedoen van een ander. Wanneer u bent aangereden als voetganger, is het belangrijk om vast te stellen wie schuldig is aan dit ongeval. Als wandelaar, of voetganger, wordt u gezien als kwetsbare verkeersdeelnemer en is de kans op ernstig letsel groot. Hierdoor komt het niet vaak voor dat een voetganger schuldig wordt gevonden voor het veroorzaken van het ongeluk. Hier opvolgend zijn er een aantal stappen welke ondernomen kunnen worden:

  • Het is verstandig om altijd een schadeformulier in te vullen, ook als u als voetganger bent aangereden. Zorg er hierbij voor dat beide partijen dit formulier ondertekenen.
  • Kijk of er getuigen zijn van het ongeluk. Wanneer er een discussie ontstaat omtrent het ongeluk, kan deze getuige ingeschakeld worden.
  • Maak voldoende foto’s of video’s van de locatie van het ongeluk.
  • Ga zo snel mogelijk langs een arts om het letsel vast te laten stellen. Alle verwondingen worden dan opgenomen in uw medisch dossier, welke kan worden gebruikt bij het vaststellen van de ernst van het letsel.
  • Zorg ervoor dat u alle bonnen en facturen bewaart van de kosten die u maakt omtrent het ongeval en uw letsel.
  • Schakel een letselschade jurist in.

Speciale reglementen voor voetgangers

Wanneer u bent aangereden buiten uw schuld om, wordt de schade volledig vergoed. Mocht het ongeluk wel aan u te verwijten zijn, wordt alsnog ten minste de helft van de letselschade vergoed. Dit is het voordeel dat aan een kwetsbare verkeersdeelnemer wordt gegeven.

Hulp bij letselschade als aangereden voetganger

Het kan een hele taak zijn om een letselschade claim in te dienen, vooral als u te kampen heeft met lichamelijke letselschade. Mocht u hiervoor hulp nodig hebben kunt u altijd terecht bij Letselschade Test. Onze letselschadespecialisten staan u het gehele letselschade traject bij van a tot z. De hulp is ook geheel kosteloos, aangezien wij onze kosten bij de tegenpartij verhalen. Twijfel daarom dus nooit om contact met ons op te nemen wanneer u in een ongeluk bent beland.

« Terug naar het nieuwsarchief