Letselschade Nieuws

478.000 bedrijfs-letselgevallen

Geschreven op 5 augustus 2013478.000 bedrijfsongevallen | Arbeidsongeschiktheid | Letselschade Test

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2012 7% van de totale beroepsbevolking slachtoffer is geworden van een bedrijfsongeval met lichamelijk of geestelijk letsel tot gevolg. Sinds 2005 is het percentage aan slachtoffers met letsel door een bedrijfsongeval ongeveer gelijk gebleven: bijna 478.000 mensen per jaar. Bijna de helft hiervan moest tenminste één dag verstek laten gaan op het werk door het opgelopen letsel, een derde verzuimde zelfs 4 dagen of meer. Ongeveer 70% hield alleen lichamelijk letsel over aan het bedrijfsongeval.

Veel voorkomende vormen van letsel waren verbranding, verstuiking, botbreuken en wonden. Ongeveer 20% hield alleen geestelijk letsel over aan het ongeval. Situaties als bedreiging of agressief gedrag waren veelal debet aan het geestelijke letsel. De overige 10% liep zowel lichamelijk als geestelijk letsel op door het bedrijfsongeval in kwestie.

Letselschade in bouwsector leidt tot meeste verzuim

Hoewel in de horeca het percentage werknemers dat een bedrijfsongeval krijgt met 11% hoger ligt dan welke andere sector dan ook, is het verzuim vele malen lager. De ongevallen lijken dus in de horeca niet zo ernstig van aard. Een meerderheid van alle slachtoffers was slechts minder dan één dag afwezig. In de bouw krijgt 9% van alle werknemers te maken met een bedrijfsongeval. In deze branche moet de meerderheid van de slachtoffers van het bedrijfsongeval één dag of meer verzuimen van het werk.

Volgens het CBS lopen vrouwen vaker geestelijke letselschade op dan mannen. Dit is te verklaren door de verschillende sectoren waarin vrouwen werkzaam zijn. Zo werken vrouwen vaker in sectoren als onderwijs, zorg en horeca. Geestelijk letsel komt hier bovengemiddeld vaak voor. Mannen werken daarentegen vaker in sectoren als de bouw waar voornamelijk lichamelijk letsel wordt overgehouden aan een bedrijfsongeval.

Heeft u een bedrijfsongeval gehad met letsel tot gevolg en benieuwd of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding? Doorloop dan nu in enkele minuten onze Letselschade Test voor bedrijfsongevallen of neem contact op met één van onze letselschadespecialisten!

« Terug naar het nieuwsarchief