Letselschade Nieuws

Verkeer onveiliger door minder handhaving

Geschreven op 21 juni 2016Verkeer onveiliger door minder handhaving | Letselschade Test

Nederland scoort hoog in Europa als het gaat om de verkeersveiligheid. Echter blijkt uit een rapport van de Europese Veiligheidsraad Europa (ETSC) dat de politie op het gebied van handhaving in het verkeer nog wel eens te wensen overlaat. Het wegverkeer in Nederland wordt steeds onveiliger, omdat de politie steeds minder optreedt tegen gevaarlijke weggebruikers.

Nederlanders ontvingen in 2015 met 6,6 miljoen boetes het vaakst een bekeuring van alle Europeanen. Echter daalde het aantal boetes voor bellen achter het stuur in vijf jaar tijd met 22% per jaar, snelheidsboetes jaarlijks met 4% en voor het rijden zonder gordel met 30% per jaar.

Afname verkeersboetes

Het lijkt dan ook een positief gegeven dat het aantal boetes voor bellen achter het stuur, het niet dragen van een gordel en snelheidsboetes de laatste jaren zijn gedaald. Meer aandacht voor midsdaadpreventie, het afschaffen van quota door de politie en verbeterd rijgedrag kunnen hier redenen voor zijn. Echter zijn er anderzijds voor het eerst sinds 2001 meer verkeersslachtoffers te betreuren, zowel in Europa als in Nederland.

Gevaarlijk rijgedrag

Doordat de politie steeds minder optreedt tegen overtredingen in het verkeer, hebben bestuurders het idee dat zij minder snel gepakt zullen worden. Dit heeft tot gevolg dat er steeds meer risico’s in het verkeer worden genomen. Opvolgend leidt dit natuurlijk tot gevaarlijke situaties op de weg, waar het risico op letsel in het verkeer groot is. Het is dan ook niet vreemd dat de toenemende onveiligheid het aantal verkeersdoden heeft doen stijgen. In 2015 kwamen er 621 mensen om in het verkeer, wat een stijging is van 9% ten opzichte van het jaar ervoor. Alcohol, te hard rijden, geen gordel dragen en bellen achter het stuur zijn de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen met dodelijke afloop.

Letselschade in het verkeer

Heeft u letsel opgelopen door een verkeersongeval, bijvoorbeeld door gevaarlijk rijgedrag van een andere weggebruiker? In dat geval heeft u recht op een letselschadevergoeding. Met onze letselschade test kunt u erachter komen of u recht heeft op een vergoeding en hoe hoog dit bedrag kan zijn. U kunt ook vrijblijvend contact met ons opnemen via het contactformulier voor direct gratis advies.

« Terug naar het nieuwsarchief